Základní škola Josefa Bublíka Bánov Základní škola Josefa Bublíka Bánov
  • NORSKÉ ZPRAVODAJSTVÍ Č. 1 (ÚT 11. června 2024)

    • 11. 06 2024
NORSKÉ ZPRAVODAJSTVÍ Č. 1 (ÚT 11. června 2024)
NORSKÉ ZPRAVODAJSTVÍ Č. 1 (ÚT 11. června 2024)

https://www.facebook.com/photo/?fbid=927977549129362&set=pcb.927980472462403

Vyjeli jsme téměř na čas směr Praha, kde přistupovala průvodkyně. Cesta byla dlouhá, ale celkem klidná a se zastávkami na malé občerstvení a krátké protáhnutí. Prvním zajímavým zážitkem byla plavba trajektem z německého Roztocku do Dánského Gedseru. Nalodili jsme se kolem půl 8 večer, bylo ještě dost dlouho světlo, takže z horní paluby bylo možné sledovat kus cesty. Pro nás suchozemce je plavba velkou lodí vždycky zajímavá. Cesta trvala 2 hodiny, stihli jsme kromě výhledu po okolí také večeři, ať už z vlastních zdrojů nebo z nabídky lodních restaurací.
Po krátkém přejezdu Dánskem jsme ještě v noci najeli na další trajekt do švédského Helsingborgu a pokračovali v cestě dál na sever, přes Švédsko do Osla, hlavního města Norska. Procházka byla rychlá, stihli jsme obdivovat moderní budovu Opery, která představuje tající ledovec i s jednou odlomenou krou trčící z moře. V blízkosti budovy Opery je spousta malých dřevěných domečků, slouží místním k saunování, pak se zchladí přímo ve vodě Oslofjordu.
Zastavili jsme se u univerzity, parlamentu, radnice a Národního divadla, královský palác jsme viděli jen z dáli, protože jsme se zasekli s výběrem peněz u bankomatu a byl nejvyšší čas vrátit se k autobusu.
Naše dlouhé cestování skončilo ubytováním a večeří v Skeikampen (je to velké lyžařské středisko), v malé osadě bungalovů, kde budeme bydlet po celý náš norský pobyt.
Text: Mgr. Lenka Švehlíková
Fota: Mgr. Lenka Švehlíková, Renata Beníčková, 9. B
Supervize: Mgr. Lenka Švehlíková