Základní škola Josefa Bublíka Bánov Základní škola Josefa Bublíka Bánov
  • NORSKÉ ZPRAVODAJSTVÍ Č. 2 (ST 12. června 2024)

    • 12. 06 2024
NORSKÉ ZPRAVODAJSTVÍ Č. 2 (ST 12. června 2024)
Vyjeli jsme už v 6.45 na celodenní výlet do údolí Gudbransdalen, pokračovali jsme do údolí Romsdalen, kudy protéká řeka Rauma. První zastávka byla u peřejí Settefossen a pak jsme v průběhu dne obdivovali ještě spoustu dalších vodopádů, kvanta vody padající z obrovské výšky. Stále ještě tají sněhy, takže z vysokých hor se valí spousta vodopádů, které s ubývajícím sněhem budou postupně vysychat.
Symbolem Norska jsou trollové, s těmi jsme se potkávali také v průběhu dnešního dne. Ať už to byla Trollí stěna pro horolezce (dívali jsme se jen pokorně zespodu) nebo jsme pak autobusem šplhali po Trollí stezce, úzké strmé silnici s 11 ostrými serpentýnami, řidiči si vyhýbali pouze na k tomu určených rozšířených místech. Pohled zpět dolů do údolí Isterdalen byl úchvatný stejně jako vodopády všude kolem. Zastavili jsme se v Trollí vesnici, kde je možnost se ubytovat v malých roztomilých domečcích se střechami porostlými trávou, sochy trollů nesmí chybět.
Orlí stezkou jsme sjeli do Geirangeru, malebné vesnice v nejkrásnějším norském zálivu - fjordu, a z výletní lodi obdivovali strmé útesy nad Geirangerfjordem s mnoha vodopády a zbytky starých farem na skalách.
Po plavbě jsme vyjeli nad Geiranger, udělali společné foto a vydali jsme se na víc než 4 hodinovou cestu do kempu. Poslední zastávka byla u ještě skoro zamrzlého jezera Djupvatnet, takže jsme po cestě překonali nadmořskou výšku z něco málo nad nulou až do 1030m.
Text: Mgr. Lenka Švehlíková
Fota: účastníci zájezdu
Supervize: Mgr. Lenka Švehlíková