Základní škola Josefa Bublíka Bánov Základní škola Josefa Bublíka Bánov
  • NORSKÉ ZPRAVODAJSTVÍ Č. 3 (ČT 13. ČERVNA 2024)

    • 13. 06 2024
NORSKÉ ZPRAVODAJSTVÍ Č. 3 (ČT 13. ČERVNA 2024)
NORSKÉ ZPRAVODAJSTVÍ Č. 3 (ČT 13. ČERVNA 2024)

https://www.facebook.com/photo/?fbid=929181072342343&set=pcb.929185925675191

Dnes ráno jsme si vynahradili včerejší pozdní příjezd do kempu a mohli jsme si ráno přispat. Kolem 11. hodiny jsme vyrazili na návštěvu školy Gausdal, což je norská střední škola se zaměřením na sport. Shromáždili jsme se ve velikánské knihovně, kde nás přivítal ředitel a pak si nás po skupinách vzali studenti na prohlídku školy. Škola je prostorná, velká, má 150 studentů, kteří se kromě běžné výuky věnují nejrůznějším sportům, zimním i letním. Obdivovali jsme spoustu sportovišť, tělocvičen, taneční sál, trenažer na biatlonovou střelbu, rozsáhlý sportovní areál kolem školy, včetně malého skokanského můstku pro letní trénink. Sportují po celý rok v jakémkoliv počasí, neboť se řídí heslem, že "není špatného počasí, jen špatného oblečení".
Po návratu do knihovny následovaly prezentace jednotlivých škol. Pochvalu zaslouží všichni ti, kteří nesli svou kůži na trh a mluvili za ostatní. Tím spíš, že jsme o prezentacích před zájezdem nevěděli a museli si poradit na poslední chvíli.
Po cestě jsme se stavili na nákupy, měli jsme nějaká doporučení od průvodkyně, co může být dobrým dárkem domů – sobí, losí a velrybí salám, karamelový sýr, tavený sýr v tubě, norská čokoláda Freia, citrónový pepř. Někteří si doplnili zásoby dobrot a taky surovin, máme tady i kuchaře, kteří se rozhodli prověřit své kuchařské schopnosti, tím spíš, že v každém bungalovu je slušně vybavená kuchyňka.
Po cestě do kempu jsme projížděli částí Cesty Peera Gynta, 17 km úsekem s krásnou přírodní scenérií s typickými chatkami, přírodními jezírky a specifickou severskou flórou - nejvíc jsme obdivovali sobí mech norský, který tu všude roste v hojné míře.
Přestože nám stejně jako včera i dnes hojně pršelo, strávili jsme v Norsku další pěkný den. Zítra nás čeká Lillehammer, kde se v r. 1994 konaly Zimní olympijské hry, a předpověď počasí vypadá snad už příznivěji.
Text: Mgr. Lenka Švehlíková
Fota: účastníci zájezdu
Supervize: Mgr. Lenka Švehlíková