Základní škola Josefa Bublíka Bánov Základní škola Josefa Bublíka Bánov
  • NORSKÉ ZPRAVODAJSTVÍ Č. 4 (PÁ 14. ČERVNA 2024)

    • 14. 06 2024
NORSKÉ ZPRAVODAJSTVÍ Č. 4 (PÁ 14. ČERVNA 2024)
NORSKÉ ZPRAVODAJSTVÍ Č. 4 (PÁ 14. ČERVNA 2024)

https://www.facebook.com/photo/?fbid=930100572250393&set=pcb.930104378916679

Cílem naší dnešní výpravy byl Lillehammer, dějiště Zimních olympijských her v r. 1994. Bus nás zavezl do Olympijského parku nad skokanské můstky, podél nichž jsme postupně sestupovali dolů. Měli jsme štěstí, že na obou můstcích probíhal trénink skokanů. To byl opravdu unikátní zážitek sledovat sportovce v různých fázích skoku, když kolem nás po můstku prosvištěl lyžař nebo nás ve výšce přeletěl, aby elegantně doskočil na doskokový svah a zastavil na travnatém protisvahu. Nádhera!
Přímo ve městě je další turistická atrakce, přírodní skanzen Maihaugen, který vznikl na popud norského zubaře Anderse Sandviga. Jemu prý jeho pacienti platili vším možným, především různými předměty, začal je sbírat a pak se staly exponáty ve skanzenu, v dnes téměř 200 historických staveních, a pomáhaly dotvářet historii života v Norsku v různých obdobích. A taky se říká, že tento norský skanzen byl předobrazem skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm.
Součástí skanzenu je Olympijské muzeum mapující olympijskou historii, zimní olympiádu z r. 1994, všechny úspěšné norské sportovce, ale také historii sportovních disciplín.
Stihli jsme také procházku po centru města a poslední nákupy a pak už jsme se vraceli busem do kempu. Po celý den nad námi visela velká výzva - túra na vrchol nedalekého lyžařského areálu Skeikampen. Většině se moc nechtělo, byli uchození z celého dne a sváděli to na balení a úklid chaty, ale z obou škol se našli hrdinové, kteří se rozhodli kopec pokořit - za nás Lucka, Kuba a Dan. Tleskáme za statečnost, vytrvalost a hrdinský výkon!
A už je tu poslední večeře...
Text: Mgr. Lenka Švehlíková
Fota a videa: účastníci zájezdu
Supervize: Mgr. Lenka Švehlíková